Wat is alopecia androgenetica?

Alopecia androgenetica, of kaalheid volgens mannelijk patroon, is een zeer veel voorkomende vorm van permanente haaruitval. Het is bij mannen volstrekt normaal.

Wie krijgt alopecia androgenetica?

Alopecia androgenetica is in sterke mate erfelijk bepaald. Men kan de aanleg voor kaalheid zowel van vaders- als van moederskant ‘erven’. Ongeveer 60% van de Nederlandse mannen krijgt op enig moment in zijn leven te maken met alopecia androgenetica. Soms is dit slechts een iets minder dicht behaard deel van de kruin of inhammen in de voorste haarlijn (‘geheimratsecken’). Anderen krijgen al vlak na de puberteit te maken met een grotendeels kale schedel.
Een vorm van haaruitval die lijkt op alopecia androgenetica komt ook bij vrouwen veel voor en begint meestal rond de menopauze. Dit type haaruitval wordt wel haaruitval volgens het vrouwelijk patroon genoemd (HVP). Wanneer klachten die lijken op alopecia androgenetica bij vrouwen vòòr de menopauze ontstaat kan er reden zijn om endocrinologisch (hormoon-) onderzoek te doen, vooral als er ook sprake is van acne of hirsutisme.

 

Als u in bezit bent van een medische indicatie worden de kosten gedeeltelijk vergoed door de verzekeraar.